Gençlerin Terapiye Gitmesinin 10 Nedeni

Terapi, çocuğunuzun bu zorlukların üstesinden gelmesine ve sağlıklı bir yetişkin olmasına yardımcı olabilir. Bu makalede, gençlerde terapiye başvurmanın önemini, hangi durumlarda terapi alınabileceğini ve terapinin faydalarını ele aldık.

Ruh hali değişimlerinden okul sorunlarına kadar tüm gençlerin sorunları vardır. Ama bazen, bir gencin yaşadığı sıkıntılar profesyonel yardım almayı gerektirecek kadar ciddileşebilir. Aslında terapi hayatı değiştiren olaylar veya ciddi ruh sağlığı sorunları için şart değildir. Bir terapistle görüşmek ufak sorunların büyük problemlere dönüşmesini engeller.

Eğer çocuğunuzun bir ruh sağlığı uzmanıyla konuşmasından faydalanacağını düşünüyorsanız bir uzmanla randevu oluşturmaktan çekinmeyin. Çocuk doktorunuzla konuşun veya doğrudan bir terapistle randevu ayarlayın. Bazen sadece birkaç terapi seansı bile çocuğunuzun genel sağlığı ve refahı için büyük bir fark yaratabilir.

Gençler terapistle, ilişki sorunları ya da cinsel kimlik sorgulamaları gibi birçok farklı konuda konuşmaktan faydalanabilir. Gençlerin terapiye gitmesinin bazı nedenleri şunlardır:

Gençlerde terapi
Gençlerin terapiden faydalanmak için belirli zihinsel hastalık belirtileri göstermesi gerekmez.

1. Depresyon

Duygu durum bozuklukları genellikle ergenlik döneminde başlar. Tedavi edilmezse, depresyon yetişkinliğe kadar devam edebilir. Çocuğunuz sinirli, üzgün ve içine kapanık görünüyorsa, çocuk doktorunuzla konuşun. Doğru bir teşhis ve erken müdahale, etkili tedavinin kilit bileşenleridir.

2. Kaygı (Anksiyete) Bozuklukları

Gençlerin zaman zaman endişelenmesi normal olsa da, bazı gençler yoğun bir kaygı hali yaşarlar. Kaygı bozukluğu arkadaşlıklar ve akademik başarı dahil olmak üzere bir gencin hayatının birçok farklı alanını etkileyebilir.

Genciniz ister sınıfın önünde konuşmakta zorluk çeksin, ister sürekli olarak kötü şeylerin olacağından endişe etsin, terapi belirtileri yönetmeyi öğrenmesine yardımcı olabilir.

3. Davranış Problemleri

Okuldan uzaklaştırmalar, sokağa çıkma kurallarını tekrar tekrar ihlal etme ve saldırgan davranışlar daha ciddi sorunların belirtileri olabilir. Bir terapist, gencin davranışlarını tetikleyen potansiyel ruh sağlığı sorunlarını, beceri eksikliklerini veya sosyal sorunları ortaya çıkarmaya yardımcı olabilir.

4. Madde Bağımlılığı Sorunları

Ne yazık ki, uyuşturucu ve alkol gençler için ciddi sorunlar haline gelebilir. Bir madde bağımlılığı danışmanı çocuğunuzun madde kullanımını değerlendirebilir ve tedavi için en uygun yolu belirlemeye yardımcı olabilir. Gençlerin sorunlarının ciddiyetine bağlı olarak, bireysel terapi, grup terapisi, detoks veya konaklamalı tedavi gibi seçenekler olabilir.

5. Stres

Gençler de stres altına girebilirler. İster bir sınavda iyi performans gösterme baskısı olsun, ister liseden sonra ne yapılacağı konusunda endişeler olsun, stres ciddi zararlar verebilir. Terapi, bir gence stresi başarılı bir şekilde yönetme becerileri kazandırarak hayatları boyunca faydalanacakları bir hizmeti sunar.

6. Okul ve Sosyal İlişkilerden Doğan Sorunlar

Zorbalık, kötü notlar, gruplaşmalar ve öğretmenlerle ilgili sorunlar, birçok gencin yaşadığı sosyal ilişkilerle ilgili problemlerden sadece birkaçıdır. Gençler genelde yardım için kime başvuracaklarını bilemezler.

Terapi, gençlere destek sağlayabilir ve lise hayatında başarılı bir şekilde yön bulmalarına yardımcı olacak beceriler kazandırabilir.

7. Hukuki Problemler

Hırsızlık, reşit olmadan alkol kullanımı veya kavga, gençlerin başını yasayla belaya sokan sebeplerden sadece birkaçıdır. Bazen, denetim süresiyle ya da aileleri tarafından danışmanlık hizmeti almaya mecbur bırakılırlar. Terapi, daha sağlıklı seçimler yapmayı öğrenerek sonraki hukuki sorunları önlemelerine yardımcı olabilir.

8. Düşük Benlik Saygısı

Birçok genç zaman zaman özgüven sorunlarıyla mücadele etse de, bazıları ciddi benlik saygısı sorunları yaşar. Bu sorunlar ele alınmadığında, gençleri madde bağımlılığı ve akademik başarısızlık gibi sorunlarla daha yüksek bir riskle karşı karşıya bırakır. Terapi, bir gencin benlik saygısını artırmaya yardımcı olabilir.

9. Travma

İster ölüme yakın bir deneyim isterse cinsel saldırı olsun, travmatik olaylar bir gencin üzerinde ömür boyu sürecek bir etkiye sahip olabilir.

Terapi, dayanıklılığı artırabilir ve travmatik olayların bir gencin hayatı üzerindeki etkisini azaltabilir.

Erken müdahale, bir gencin travmatik koşullardan iyileşmesine yardımcı olmanın anahtarı olabilir.

10. Yas

Gençler yasla yetişkinlerden biraz daha farklı şekilde başa çıkarlar ve sevilen birinin kaybı, özellikle ergenlik döneminde zor olabilir. Bireysel, aile veya grup terapisi, gençlerin duygularını çözmelerine ve kayıplarını anlamlandırmalarına yardımcı olabilir.

Terapiye Başvurmak İçin Diğer Sebepler

Gençlerin terapiden faydalanmak için belirli zihinsel hastalık belirtileri göstermesi gerekmez. Gençlerin psikoterapiye başvurmayı düşünmelerinin diğer sebepleri şunları içerebilir:

  • Daha fazla öz farkındalık kazanma arzusu
  • Arkadaşlar veya aile dışındaki insanlarla zor konular hakkında konuşma arzusu
  • Cinsellik, cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği hakkında konuşma ihtiyacı
  • Otizm
  • Engelli olmakla başa çıkmak
  • Hayattaki değişikliklere uyum sağlamada zorluk
  • Kısıtlayıcı yeme veya tıkınırcasına yeme gibi yeme bozukluğu belirtileri
  • Yalnızlık hissi
  • Negatif düşünmeyle ilgili sorunlar
  • Romantik ilişkiler
  • Kendine zarar verme veya riskli davranışlar
  • Kimlik veya öz değerle ilgili mücadeleler
  • Kronik bir sağlık sorunuyla başa çıkma sorunları
  • Irksal veya kültürel ayrımcılıktan kaynaklanan sorunlar

Son Söz

Eğer çocuğunuz için tedavi konusunda kararsız iseniz, temkinli davranarak bir uzmanla iletişime geçmekten çekinmeyin. Çocuğunuz terapiye gitmek istemiyor ise endişelenmeyin. Birçok genç birisiyle konuşmaya çekinir. Çocuğunuzu birkaç seans terapiyi denemeye teşvik edin ve ardından devam edip etmeyeceğine karar vermesine izin verebilirsiniz. Eğer çocuğunuz terapiyi açıkça reddederse, bir terapistle konuşan kişi siz olabilirsiniz. Çocuğunuzun sorunlarıyla daha iyi başa çıkması konusunda yardımcı olacak yeni fikirler ve beceriler edinebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu